GPS koordináták helyett Plusz Kódok

2020. január 22. SEO Webfejlesztés
A Google Maps a jól megszokott GPS koordináták helyett Plus Code-al jeleníti meg a keresett hely adatlapján a cím pontos helyét. De mi is ez a Plusz Kód, miért volt rá szükség, és hogy szokjunk hozzá? Ebben segítünk eligazodni.

Mi az a GPS koordináta?



A GPS egy az Amerikai Egyesült Államok által, elsősorban katonai célokra kifejlesztett, navigációs rendszer. A GPS a föld körül keringő műholdak segítségével méri be a földön a pozíciót, és a nap 24 órájában elérhető. Általában pár méteres pontossággal dolgozik, aminek köszönhetően kifejezetten alkalmas térképes keresés, navigációs feladatok ellátására. A hátránya viszont az, hogy függ a műholdaktól, ezért sok helyen nem megfelelő a GPS lefedettség.

És már nincs GPS koordináta a Google Maps-en?



A helyszín adatlapján a megjelenített cím alatt GPS koordinátákkal jelölte meg pontosan a helyet a Google Maps. Ezt cserélte le nemrég a Google erre a (nem is annyira) új Plusz Kódra.


GPS koordinátákkal továbbra is találkozhatunk a Google Maps-en, például ha bárhol jobb klikkel a felbukkanó menüből kiválasztjuk a “Mi található itt?” menüpontot, akkor a felugró kis kis kártyán továbbra is GPS koordináták jelennek meg.


Mi is az a Plusz Kód?



A Plusz Kód rendszert a Google zürichi mérnökei fejlesztették ki, 2014 óta elérhető. A google 2015 óta aktívan támogatja a plusz kódok használatát, ezt a Google Maps-ben láthatjuk is. A Google szerint egyes helyeken, mint például Kalkutta részein, a plusz kódokat postai címként használják, ezzel is elősegítve a fejlődést.

A plusz kódok utcacímként szolgálnak olyan emberek vagy helyek számára, akiknek nincsen. A világon sokan élnek olyan körülmények között, hogy nincsen megfelelő útkiépítés a lakóhelyükön. Ilyenkor jönnek jól a plusz kódok: olyan helyeknek is van, ahol nincs út kiépítve.
A plusz kód úgy néz ki, mint egy átlagos cím, csupán utcanév és házszám helyett, egy 6 vagy 7 betűből álló, + jellel ellátott kód, valamit a város neve.

Például: 9GQQ+WW Kőszeg

A fenti cím a kőszegi Boltoda és Magműhely plus code-ja, de ugyanebben az épületben van az Igor Corner Internet irodája is.

Ha egy helynek nincsen neve, mert településen kívül van, akkor egy körzetszámot lehet megadni a plusz kód elején.

Egymáshoz közeli helyszíneknek hasonló a plusz kódjuk, így a GPS-szel ellentétben, ránézésre meg tudjuk állapítani, hogy közel járunk-e a célunkhoz. Ezenkívül a plusz kódokat roppant egyszerű felismerni, a kód közepén található + jelről.

Jó ez nekünk?



Azt nem tudni hogy a plusz kódok megelőzik-e a GPS-t népszerűségben, hiszen a GPS egyre pontosabb lesz, minél több a műhold a föld körül. Egy azonban biztos, a plusz kódok, mind postai címként, mind pedig lakcímként jól szolgálnak, ami kifejezetten fontos a fejlődő világban.

Szeretne többet tudni?



További információk a plusz kódokról:

https://support.google.com/maps/answer/7047426?hl=hu

https://plus.codes/